News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti darovala Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici mapu „Kinetic architecture 1964-1990″ akademika Andrije Mutnjakovića

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti darovala Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici mapu Kinetic architecture 1964-1990 akademika Andrije Mutnjakovića. Mapu su u NSK u srijedu 15. rujna glavnoj ravnateljici NSK prof. dr. sc. Ivanki Stričević i voditeljici Grafičke zbirke NSK mr. sc. Tamari Ilić-Olujić uručili voditelj Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZU akademik Andrija Mutnjaković i upraviteljica Muzeja dr. sc. Borka Bobovec.

Mapu je Hrvatski muzej arhitekture HAZU objavio u srpnju u sklopu svoje edicije Arhitektonika i ona sadrži projekte kinetičke arhitekture akademika Mutnjakovića. Objavljena je na engleskome jeziku u 50 brojčano označenih i potpisanih primjeraka te je namijenjena relevantnim ustanovama u Hrvatskoj i svijetu.

Projekti kinetičke arhitekture prikazani u mapi dio su eksperimentalnih istraživanja akademika Mutnjakovića koja je sabrao u knjizi Andrija Mutnjaković Kinetička arhitektura / Kinetic Architecture iz 1995. Knjiga je stekla međunarodno priznanje uvrštavanjem u leksikon Oxford Dictionary of Architecture 2016.

Ovim je darom Grafička zbirka NSK postala bogatija za još jednu vrijednu jedinicu koju potpisuje akademik Andrija Mutnjaković.

 

 

Search