News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Zavod HAZU u Velikoj Gorici predstavio knjigu „Veterinarstvo u Turopolju – zapisi jednog veterinara“ autora Josipa Kozačinskog

U srijedu 14. srpnja 2021. Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici predstavio je knjigu „Veterinarstvo u Turopolju – zapisi jednog veterinara“ autora mr. sc Josipa Kozačinskog. Josip Kozačinski  cijeli je radni vijek proveo u veterinarstvu i dugo je u sebi nosio ideju da zapiše povijest jedne struke koja je u Turopolju prisutna od davnina. Uložio je veliki trud u pronalaženju pouzdanih povijesnih podataka i prezentirao ih na način da oni ne budu samo zanimljivi veterinarskoj struci nego i širem čitateljstvu. Ovom knjigom odao je priznanje svim kolegama od struke koji su kroz minule godine stručnim znanjem unaprjeđivali veterinarsku medicinu predano radeći na terenu diljem Turopolja, Posavine, Pokuplja i Vukomeričkih gorica. Ni jedna regija u Hrvatskoj nema obrađenu ovu teme pa je tim više ova knjiga vrijedna pažnje. Ona je koncipirana u deset jedinica: 1. Turopolje, 2. Povijest veterinarstva, 3. Osnivanje veterinarskih ustanova, 4. Selekcija i uzgoj stoke u Velikoj Gorici, 5. Umjetno osjemenjivanje goveda i svinja u Turopolju, 6. Suzbijanje zaraznih bolesti životinja na području Turopolja, 7. Sajmovanje u Velikoj Gorici, 8. Kolinje u Turopolju i nus prizvodi klanja, 9. Prodaja mlijeka u Zagrebu – kantarenje i 10. Doživljaji terenskog veterinara. U pisanju se autor služio brojnom literaturom, a knjiga je obogaćena vrijednim fotografskim materijalima. Recenzenti knjige su: prof. dr. sc. Petar Džaja sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i akademik Željko Cvetnić sa Veterinarskog instituta koji su se u svojim izlaganjima pohvalno izrazili o  knjizi. Svečanosti predstavljanja knjige nazočili su glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar i gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar koji su se i obratili nazočnima. Autor knjige zahvalio se svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova knjiga ugleda svijetlo dana, ponajprije akademiku Željku Cvetniću koji je i njezin urednik.

U umjetničkom programu sudjelovala je tamburaška sekcija KUD-a „Dučec“ iz Mraclina. Program je vodila upraviteljica Zavoda HAZU u Velikoj Gorici Katica Matković Mikulčić.

Search