News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

11. Dani Ede Murtića – 100 godina od slikareva rođenja

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 4. svibnja 2021. u Velikoj Pisanici su održani 11. Dani Ede Murtića te je obilježena 100. godišnjica rođenja ovog istaknutog hrvatskog slikara i redovitog člana HAZU. U zgradi Općine Velika Pisanica otvorena je izložba crteža studenata Akademije likovnih umjetnosti, odnosno sudionika u projektu „Zavičajni i iskustveni prostor Ede Murtića“ pod mentorstvom akademika Zlatka Kesera i asistentice Gordane Bakić Vlahov.
Kulturna manifestacija Dani Ede Murtića kontinuirano se održava u rodnom mjestu Ede Murtića u Velikoj Pisanici, kao i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Akademik Edo Murtić jedan je od najvažnijih hrvatskih slikara 20. stoljeća, a recepcija njegova djela i u svijetu je velika, o čemu najbolje govore samostalne izložbe u prestižnim muzejima i galerijama širom svijeta. Ovome u prilog ide i činjenica da se slikareva djela nalaze u fundusima najuglednijih muzeja i galerija. O njegovom slikarstvu pisali su brojni autoriteti iz povijesti umjetnosti i likovne kritike, jednako, u Italiji, Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, SAD-u, Rusiji i drugdje. Prigodnim katalogom koji je u pripremi prikazat će se dosadašnja djelatnost manifestacije Dani Ede Murtića koja se ne temelji na pukom memoriranju slikareva rođendana niti mistificiranju zavičajnog prostora, jer je to tek uvod za stvaralački proces u projektu „Zavičajni i iskustveni prostor Ede Murtića“.


Izložbu je u pratnji Murtićeve supruge, Goranke Vrus Murtić otvorio predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt koji je položio i vijenac na Murtićevoj rodnoj kući.
“Ovo je manifestacija iznimnog sjećanja na čovjeka koji je stvorio slikarski svijet nezabilježen na ovim prostorima. Edo Murtić je bio naš član i zbog toga smo u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti izuzetno ponosni. Iz Murtića su izvirali život, umjetnost i angažiranost. Upravo po tome smo ga cijenili i smatrali fantastičnim čovjekom. Murtić nam je ostavio jedan od najmarkantnijih opusa umjetnosti 20. stoljeća i na tome mu od srca hvala”, istaknuo je akademik Neidhardt.

Search