News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ posjetili Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i akademik Velimir Neidhardt primio je u četvrtak 22. travnja pripadnike 23. naraštaja polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ te im održao predavanje o povijesti i današnjem djelovanju HAZU. Akademik Neidhardt govorio je o ustrojstvu HAZU, njenoj prošlosti i najistaknutijim članovima, objasnio okolnosti u kojima je Akademija 1861. osnovana te način na koji djeluje danas.

Istaknuo je da je u misiji Akademije čuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta, uključivanje hrvatske znanosti u europske i svjetske tokove te briga o hrvatskoj kulturnoj baštini i njezinoj afirmaciji u svijetu, kao bitnih čimbenika sveopćeg napretka Hrvatske. Spomenuo je i da je Akademija neovisna od politike i da ne podržava podjele u hrvatskom društvu.
„Hrvatska vojska najveća je zaštitnica hrvatskog naroda, a Hrvatska akademija najveća je zaštitnica hrvatskog identiteta“, rekao je akademik Neidhardt koji je polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ podsjetio i na Akademijine zasluge za spašavanje Jelačićeva spomenika nakon što je 1947. bio uklonjen sa središnjeg zagrebačkog trga.
Načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić kazao je da su važan dio programa Ratne škole posjeti značajnim strateškim tvrtkama, kulturnim, znanstvenim, političkim, gospodarskim i religijskim ustanovama, organizacijama i tvrtkama kako bi se polaznici s njima upoznali iz prve ruke informiraju. „Nastavnim posjetom palači HAZU želimo upoznati polaznike 23. naraštaja s najvišom hrvatskom znanstvenom i umjetničkom institucijom te znanstvenim i kulturnim projektima u kojima HAZU daje značajan doprinos cjelokupnom hrvatskom društvu. Također smo željeli dobiti nova znanja o uključivanju hrvatske znanosti u europske i svjetske tijekove znanosti te o ulozi HAZU u afirmaciji hrvatske kulturne baštine u zemlji i svijetu kao bitnim čimbenicima duhovnog, gospodarskog, političkog i sveopćeg napretka Hrvatske“, rekao je Kožić. Po njegovim riječima, 23 naraštaj Ratne škole pohađa 17 polaznika od kojih je 11 polaznika iz Hrvatske, a šest iz oružanih snaga stranih zemalja (po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Slovenije i Crne Gore).

Search