News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Villa Nai 3.3 akademika Nikole Bašića nominirana za Michelin Architecture & Design Award 2025

Villa Nai 3.3, jedinstveno arhitektonsko ostvarenje smješteno u masliniku u Žmanu na Dugom otoku, rad istaknutog hrvatskog arhitekta akademika Nikole Bašića, nominirana je za Michelin Architecture & Design Award 2025, među svega pet hotela u cijelom svijetu. Ovo je prvi put da Michelin vodič, globalno poznat po kulinarskim zvjezdicama, prepoznaje i nagrađuje izvrsnost u arhitekturi i dizajnu hotela.

Villa Nai 3.3 je tako međunarodno prepoznata kao vrhunsko djelo arhitekture i dizajna uvršteno nego među samo pet nominiranih projekta za prvu Michelin Architecture & Design Award!

Naime, Michelin Vodič, do sada poznat po kulinarskim zvjezdicama, proširio je svoj portfelj i na hotele — kroz novi program Michelin Keys i posebne Posebne nagrade (Special Awards), među kojima se nalazi i ova za arhitekturu i dizajn.

Popis nominiranih za prvu takvu nagradu objavljen je 13. kolovoza 2025., i u njemu se našla upravo i Villa Nai 3.3 — smještena na Dugom otoku — zajedno s prestižnim hotelima kao što su Atlantis The Royal (Dubai), Shebara Resort (Saudijska Arabija), Rosewood São Paulo (Brazil) i Benesse House (Japan).

Tako se akademik Nikola Bašić našao u konkurenciji dvaju dobitnika Pritzkerove nagrade koji potpisuju nominirane projekte a to su Tadao Ando (Benesse House – Japan) i Jean Nouvel (Rosewood Sao Paolo – Brazil).

Ovo je prvi put u povijesti Michelin vodiča da se dodjeljuje nagrada ovakve vrste — za dizajn i arhitekturu. Priznaje se estetski identitet, inovativnost, održivost i imerzija koju objekt donosi.

Zašto je ovo važan uspjeh?

Prvo, u pitanju je izuzetna selekcija: Vila se našla u ekstremno elitnom društvu — samo pet svjetskih hotela u konkurenciji.

Drugo, reprezentacija Hrvatske. Villa Nai 3.3 je jedini hrvatski projekt među nominiranima, što dodatno pojačava njezin značaj.

Treće, održivost i dizajn. Projekt je cijenjen zbog organskog utemeljenja u krajolik, korištenja lokalnog kamena, suhozidne tradicije i minimalnog ekološkog otiska te sofisticiranih materijala poput talijanskog mramora.

Prednosti Ville Nai 3.3 su autentičnost i kontekst. Villa Nai 3.3 se izdvaja svojom harmonijom s okolnim krajolikom i tradicionalnom tehnikom – suhozidom, izrađena od lokalno vađenog kamena, s minimalnim ekološkim otiskom.

Osim toga, krasi je održivost i dizajn. Projekt kombinira održivost, dizajnersku eleganciju i malu mjeru (samo 8 jedinica), čineći ga intimnim, ali izražajnim – sve kvalitete koje žiri cijeni.

Vila Nai 3.3 je jedini hrvatski projekt u konkurenciji i jedini koji istinski crpi iz autohtonog krajobraza i tradicije. U tom smislu, ova nominacija je već iznimno značajan uspjeh. Ova vila donosi jedinstvenu priču i estetsku suptilnost koje mogu istinski impresionirati žiri. Ako žiri cijeni autentične, emocionalno rezonantne i održive dizajn-odluke, Villa Nai 3.3 je vrlo konkurentan kandidat.

Projekt Ville Nai 3.3 potpisuje arhitekt Nikola Bašić, a inspiriran je tradicijom gradnje u kamenu i suhozidima, te uronjen u autentični krajobraz Dugog otoka. Korišteni su isključivo prirodni materijali iz neposrednog okruženja, uz maksimalno poštovanje okoliša i održivih načela gradnje.

“Ova nominacija potvrđuje da hrvatska arhitektura i dizajn mogu stajati uz bok najboljima na svijetu kada ustraju u autentičnosti, ljepoti i održivosti,” ističe akademik Nikola Bašić.

Pobjednik će biti proglašen 8. listopada 2025. u Parizu, tijekom svečane dodjele Michelin Keys nagrada.

O Villi Nai 3.3

Villa Nai 3.3 nudi ekskluzivan boravak u osam luksuznih smještajnih jedinica, u spoju vrhunske arhitekture, lokalne tradicije i netaknute prirode. Vila se nalazi unutar tisućljetnog maslinika i okružena je Jadranskim morem.

Vilu Nai 3.3 u svom su naslijeđenom obiteljskom masliniku izgradili Nives i Goran Morović. U hotel je integrirana i uljara s najsuvremenijim ekološkim npostupkom prerade i njegovanja ulja za koje Morovići ubiru najpestižnije svjetske nagrade

Njihov je kreativni doprinos realizaciji Bašićevog arhitektonskog koncepta ostvaren kroz izgradnju ali i u intrepretaciji interijera koja je ostvarena u suradnji s talijanskim dizajnerima, a nadasve u organičkom prožimanju uljarske tradicije i suvremene ali uvijek autentične gastronomske otočne kulture.

Objavio portal zadarski.hr 15. kolovoza 2025.

Search